Latexové matrace - príručka správneho výberu

Ako vybrať správny latexový matrac? 100% prírodný alebo zmiešaná verzia latexu? Mäkký, stredne tvrdý ... a čo tvrdý matrac? Kompletný sprievodca výberom toho správneho latexového matraca, ušitý na mieru, práve pre Vás!

1. Zmiešaná verzia vs 100% prírodný latex

👉„Zmiešaný“ latex je kombináciou syntetického a prírodného latexu (pomer je cca 5:1). Zmesi zvyčajne obsahujú 15 % – 25 % prírodného latexu a zvyšok tvorí syntetický latex. Zmiešaná verzia latexových matracov je najpredávanejšou verziou vzhľadom na pomer kvalita/cena/vzťah k životnému prostrediu. Zmiešaný latex je „to najlepšie z oboch svetov“, prírodná zložka pre jej elasticitu a syntetická zložka pre jej výdrž (odolnosť). Zmiešaná verzia na rozdiel od 100% prírodnej verzie poskytuje menej pružnosti. Zmiešaný latex je cenovo výhodný a je akýmsi prechodníkom medzi čisto syntetickým a 100% prírodným latexom. Matrace z čisto syntetického latexu nemáme v našom portfóliu - predávame len matrace zo zmiešaného alebo 100% prírodného latexu.

👉100 % prírodný latex zahŕňa vo svojom názve svoj popis. Surový tekutý latex sa získava z tropických kaučukovníkov a premieňa sa na penu bez pridania akéhokoľvek syntetického latexu. Latexové stromy sa pestujú na plantážach v tropickom prostredí, väčšinou sa vyskytujú v juhovýchodnej Ázii. (pozn. naše matrace sa vyrábajú z kaučuku z Guatemaly, belgický výrobca Artilat). Latex sa zbiera pomocou podobného procesu ako pri zbere šťavy z javorových stromov na javorový sirup. Ide o trvalo udržateľný proces bez poškodenia stromov a každý strom produkuje asi 1 galón tekutej latexovej miazgy za deň. Prírodný latex disponuje elasticitou, ktorá sa nenachádza v ropných penách, pretože je to kaučuk, nie plast. Prírodný latex sa naťahuje, ale súčasne sa tlačí späť, čím poskytuje úľavu od tlaku a zároveň podporu držania tela. Iné peny zvyčajne robia jedno alebo druhé, ale nie oboje.

✔ 100% prírodný latex disponuje charakteristickým zápachom, ktorý môže pretrvávať niekoľko týždňov po dodaní matraca (zároveň tento fakt svedčí o skutočnosti, že ste si zakúpili 100% prírodný latex)

✔ matrace zo 100% prírodného latexu sú ťažšie v porovnaní s matracmi so zmiešanou verziou, a to vzhľadom na rôzne hustoty - 67 kg/m3 - 3,2 kPa (mäkký) / 72 kg/m3 - 4 kPa (stredne tvrdý) / 77 kg/m3 - 4,9 kPa (tvrdý)

✔ matrace zo 100% prírodného latexu disponujú väčšou elasticitou, sú viac náchylnejšie na zašpinenie, nakoľko na seba viažu každú, čo i len malú nečistotu (preto sa niekedy môže stať, že pri navliekaní poťahu sa môže latexové jadro rýchlo zašpiniť)

✔ matrace zo 100% prírodného latexu sú drahšie v porovnaní s matracmi so zmiešanou verziou

2. Ako sa vyrába latexový matrac

V závislosti od účelu a požiadaviek vašich výrobkov vyrábame rôzne matrace s rôznou hustotou, veľkosťou, zmesami a dizajnom. Latex sa tak vyrába dvoma spôsobmi: Dunlop a Talalay. Namixovaná zmes syntetického a prírodného latexu sa naleje do napred pripravenej kovovej formy. Následne sa v peci pri teplote nad 100°C spracuje (Dunlop proces). Práve týmto procesom sú vyrábané nami ponúkané latexové matrace.

1. krok - Príprava latexového zloženia
Tekutý latex sa zmieša s malým množstvom vulkanizačných činidiel, ako sú mydlá a antioxidanty

2. krok - Nalievanie
Latexový prípravok sa napení vzduchom pomocou mechanického miešadla a naleje sa do hliníkových foriem alebo na priebežný pás

3. krok - Vulkanizácia
Spenený latex sa naleje na priebežný pás alebo formu. Vloží sa do priemyselnej parnej pece, kde sa vulkanizuje pri teplote 100 až 110 °C počas jednej hodiny (inak povedané "Dunlopuje")

4. krok - Pranie
Po vulkanizácii sa latex umyje, aby sa opláchli všetky zvyšky mydiel alebo vulkanizačných činidiel

5. krok - Sušenie
Vypraná latexová pena sa rovno vloží do priemyselnej pece, aby sa odstránila prebytočná vlhkosť. Tento krok je najdlhší v celom procese a trvá niekoľko hodín

6. krok - Kontrola
Konečný výrobok sa skontroluje z hľadiska kontroly kvality a odošle sa, aby poskytoval maximálny komfort, ktorý si všetci zaslúžite :)

3. Spoločné vlastnosti oboch verzií latexových matracov

Latexová pena je antibakteriálna a protiplesňová, aj napriek faktu, že sa pri výrobe nepoužívajú žiadne pesticídy. Milióny vzájomne prepojených mikroskopických vzduchových komôr v latexovej pene zaisťujú dobrú tepelnú izoláciu, optimálne odparovanie tekutín a neustálu cirkuláciu vzduchu. Latex je ekologická a trvalo udržateľná investícia do Vášho kvalitného spánku.

✔ Vysoká životnosť a odolnosť / Recyklovateľný

✔ Vynikajúci komfort a progresívna podpora tela / Zníženie tlaku pre lepší prietok krvi

✔ Vysoko ergonomický / Časom nestráca na tvrdosti a výške

Prirodzene antibakteriálny a protiplesňový / Odolný proti roztočom

✔ Vhodný aj pre polohovateľné rošty

4. Mäkký, tvrdý ... najtvrdší?

Každý zákazník preferuje rozdielnu tvrdosť a zároveň pri výbere správnej tvrdosti latexového matraca ju nutné zohľadniť aj vašu hmotnosť, tzn. zaťaženie matraca. Existuje všeobecná hmotnostná tabuľka vo vzťahu k hustote, tzn. tvrdosti, avšak odporúčame Vám napísať nám  aj mail, nakoľko vedieme internú databázu skúseností zákazníkov. Takýmto spôsobom vám vieme odporučiť tú najlepšiu alternatívu pre vás!

Hustota prírodného latexu: 67 kg/m3 - 3,2 kPa (mäkký) / 72 kg/m3 - 4 kPa (stredne tvrdý) / 77 kg/m3 - 4,9 kPa (tvrdý)

Hustota zmiešaného latexu: 60 kg/m3 (mäkký) / 65 kg/m3 (stredne tvrdý) / 70 kg/m3 (tvrdý)

Nenechajte sa "zmiasť" číslami - jednoducho povedané - prírodné latexy sú o trošičku tvrdšie ako zmiešané verzie latexov.

5. TOP latexové matrace odporúčané zákazníkmi 

🍃Latexový 7 zónový matrac MEGAL (stredne tvrdý-T3)Stredne tvrdý latexový matrac s najväčšou štandardnou výškou jadra 18 cm so 7 anatomickými zónami

🍃Latexový matrac PREMIUM 100% prírodný (všetky tvrdosti) - Premium latexový matrac nezónový so strednou výškou jadra 15 cm zo 100% prírodného latexu

🍃 Latexový matrac EKO 100% prírodný (všetky tvrdosti) - Exkluzívny latexový matrac z prírodného latexu multi-zónový s najväčšou štandardnou výškou jadra 18 cm

Disponujeme aj technickými listami ku každému modelu latexového matraca, ktoré si môžete stiahnuť: NOVAYA LATEX