Ako vybrať matrac

1

Typ matraca, či už do detskej postieľky, do kočíka pre bábätká, či pre dospelých alebo aj pre seniorov (na boľavý chrbát, či so skoliózov) vyberáme podľa toho, na akú podložku je určený. Matrace bez pružín patria jednoznačne na lamelové rošty s predpätými pružnými lamelami. Tvrdé nepružinové matrace sú vhodné na nepolohovateľné lamelové rošty a stredne tvrdé až mäkké nepružinové matrace sú vhodné na nepolohovateľné lamelové a aj na polohovateľné lamelové rošty. Pružinové matrace patria na pevné podložky (napr. drevené latové rošty, alebo perforované dosky) alebo na nepolohovateľné lamelové rošty. Kombináciu pružinový matrac a nepolohovateľný lamelový rošt volíme vtedy, ak chceme dosiahnuť pružnejší a mäkší pocit pri spaní na pružinovom matraci.

▶ Taštičkové matrace                    ▶ Penové matrace                 ▶ Zdravotné matrace

2

Toto kritérium je na stupnici dôležitosti pri výbere matraca na prvom mieste. Naša hmotnosť, výška a „spacie“ návyky sú hlavným ukazovateľom pri výbere matraca. Samozrejme, že nový matrac by nemal mať výrazne inú tvrdosť ako ten starý. Tvrdosť matraca je daná použitými materiálmi a podložkou, na ktorej je položený. Vo všeobecnosti platí, že latex a rôzne peny sú mäkšie a gumokokosové dosky sú tvrdšie. Pri pružinách platí, že Bonnell pružina je tvrdšia ako taštičkové pružiny. Ak spávate na boku voľte mäkšie matrace so strednou tvrdosťou a so zónovou tvrdosťou, ktoré sú v oblasti ramien a kolien zmäkčené. Dôležitý faktor zohráva aj rošt - lamelový rošt dokáže znížiť tvrdosť matraca až o jeden stupeň. Tento fakt je najciteľnejší pri kombinácii pružinový matrac a nepolohovateľný lamelový rošt. 

▶ Mäkké matrace                    ▶ Stredne tvrdé matrace                    ▶ Tvrdé matrace

Kritérium č. 3 - Rozmer matraca

Rozmer matraca je pre kvalitu a komfort spánku tak isto veľmi dôležitý. Aby vám netrčali nohy z postele je optimálne, ak má matrac dĺžku o 20 cm väčšiu ako je výška osoby, ktorá na ňom bude spať. Aby ste pri pretáčaní na matraci nemali pocit, že spadnete z postele je potrebné, aby šírka matraca pri jednolôžku bola aspoň 90 cm a pri dvojlôžku aspoň 80 cm pre jedného. Odporúčame dva matrace, nie jeden v rozmere "manželský 200x180/200/220", a to z nasledujúcich dôvodov:

✔ každý má matrac s tvrdosťou, ktorá mu vyhovuje - ťažší partner neovplyvňuje spánok toho druhého

✔ manipulácia s jednolôžkovým matracom je jednoduchšia - návlek z jednolôžkového matracu sa zmestí do bežnej práčky

✔ ak máte dva matrace, môžete použiť aj polohovateľné rošty

pena

Polyuretánová pena (PUR) je pomerne lacný a dostupný materiál, ktorý sa na výrobu matracov používa najčastejšie. Výhodou je predovšetkým výhodná cena. PUR pena sa vyznačuje pomerne vysokou hustotou, pevnosťou a nosnosťou. Jej benefitom je i  vysoká elasticita a stálosť tvaru. Pozitívom je aj nízka hmotnosť, vďaka čomu sa s matracom z PUR peny dobre manipuluje. 

HR (High Resiliency) - vysoko odolná pena alebo studená pena - vysoká odolnosť matracov z tejto peny spočíva v schopnosti peny odolať tlaku po tom, ako je pena stlačená. HR pena bola navrhnutá tak, aby tlačila proti tlaku vášho tela rovnakou silou, takže každá časť vášho tela má individuálnu podporu. Povrch HR peny je ohybný a veľmi vláčny. HR peny sú veľmi vzdušné, keďže až 95% všetkých buniek je otvorených. Vzduch je stláčaný a vytláčaný pohybom tela. HR peny sú veľmi dobré izolantyv zime udržujú teplo a v lete chlad. Matrace z HR pien sú antialergické, odolné voči plesniam a prachu vzdorné, čo ocenia hlavne ľudia s alergiami. Vysoká prispôsobivosť HR-peny umožňuje jej výborné polohovanie na roštoch, pevný podklad znižuje životnosť matraca.

Visco pena je termocitlivá pena, tiež označovaná ako pamäťová pena. Reaguje na teplo, a tým sa lepšie prispôsobuje tvarom ľudského tela. Jej nízka elasticita slúži ako prevencia proti vzniku preležanín. Je vynikajúca hlavne pre osoby citlivé, ktoré trpia bolesťami chrbta alebo kĺbov. Visco pena je vhodná ako vrchná vrstva do matracov.

Latexová pena je antibakteriálna a protiplesňová, aj napriek faktu, že sa pri výrobe nepoužívajú žiadne pesticídy. Milióny vzájomne prepojených mikroskopických vzduchových komôr v latexovej pene zaisťujú dobrú tepelnú izoláciu, optimálne odparovanie tekutín a neustálu cirkuláciu vzduchu. Ekologická a trvalo udržateľná investícia.

Benefity latexu: Vysoká životnosť a odolnosť • Recyklovateľný • Žiadny hluk pri otáčaní • Vynikajúci komfort a progresívna podpora tela • Vysoko ergonomický • Zníženie tlaku pre lepší prietok krvi • Časom nestráca na tvrdosti a výške • Prirodzene antibakteriálny a protiplesňový • Odolný proti roztočom • Vhodný aj pre polohovateľné rošty 

▶ Matrace PUR pena           ▶ Matrace studená (HR) pena         ▶ Matrace pamäťová (Visco) pena       ▶ Latexové matrace

životnosť

Životnosť matraca v najvýznamnejšej miere ovplyvňuje kvalita použitých materiálov a podložky. E-matrace sú vyrobené výhradne z kvalitných a certifikovaných materiálov od európskych výrobcov. Na základe typu použitého materiálu a vlastností sme rozdelili matrace do niekoľkých skupín komfortu, pričom každá skupina má inú záruku na životnosť použitých materiálov.

Dôležitosť poťahovej látky matraca

Poťahová látka je často zákazníkmi podceňovaná a zo skúsenosti volia väčšinou najlacnejší "poťah". Existujú však ľudia, ktorí sú citliví na rôzne materiály, a preto by táto záležitosť nemala zostať nepovšimnutá. Rovnaké pravidlo platí i pri výbere poťahu pre deti. Vyberte si z našej bohatej ponuky poťahových látok, ktoré uspokoja individuálne potreby každého zákazníka.

Poťahy aktual

Aloe Vera

Luxusná poťahová látka obsahuje mikrokapsule s prírodným extraktom z Aloe Vera. Poťah uvoľňuje arómu s antialergickými a antiseptickými účinkami. Aloe Vera obsahuje enzýmy, minerálne látky a aminokyseliny, ktoré účinne pôsobia na pokožku a napomáhajú ju regenerovať. Poťah je prešitý s klimatizačnou výplňou z dutého PES vlákna. Poťah je snímateľný a prateľný na 40 °C.

Tencel

Látka TENCEL je funkčné vlákno, ktoré sa získava z prírodných materiálov. Chráni pokožku, je vzdušný, ľahko sa ošetruje a vyznačuje sa vysokou životnosťou. Tencel absorbuje vlhkosť a odvádza ju do ovzdušia. Vytvára suchú a príjemnú klímu spania, ktorá je vhodná pre alergikov. Poťah je s úpravou Sanitized - ochrana proti plesniam a baktériám. Poťah je prešitý s klimatizačnou výplňou z dutého PES vlákna. Poťah je snímateľný a prateľný na 60 °C.

Silver antipilling (protižmolkovací)

Kvalitný a príjemne mäkký poťah so schopnosťou regenerácie pokožky ľudského tela. Striebro je ideálne pri alergii na prach a pri problémoch s nadmerným potením. Je antistatické, antibakteriálne, má antimykotické vlastnosti, zabraňuje rastu plesní. Vlastnosti tejto látky zaručujú vynikajúcu hygienu. Poťah je vyrobený z materiálu, ktorý nevytvára žmolky. Poťah je snímateľný a prateľný na 40 °C.

Medicott Silver

Poťahovú látku Medicott Silver tvorí zmes medicínsky upravených bavlnených vlákien a polyesterové vlákna obohatené o ióny striebra s hustotou 240g/m2. MEDICOTT je úprava bavlny, ktorá zabraňuje množeniu baktérií a plesní a tiež vzniku nepríjemných zápachov. STRIEBRO je známe svojim antibakteriálnym účinkom, ktorý je permanentný a nezníži sa praním ani čistením. Táto látka ponúka najvyšší štandard pri hygiene matraca. Poťah MEDICOTT SILVER je vhodný najmä pre ľudí alergických na prach, roztoče a pre svoje vysoké antibakteriálne účinky pre tých, ktorí vyžadujú najvyššiu mieru hygieny matraca. Poťah je snímateľný a prateľný až do 95 °C.

  Nie ste si s výberom istí? 

Kontaktujte nás

 

Alebo v tom už máte jasno?

Vybrať si matrac